Правила використання питної води

Про необхідність щодня вживати достатню кількість чистої води — напевно, кожен знає. Однак, щоб вода завжди приносила користь для організма і здоров’ю, в цілому, необхідно знати декілька нюансів:

Не кожній людині потрібно вживати в день горезвісні 2 л води. Кількість необхідної саме вам рідини в день можна легко розрахувати по формулі: 30 мл на 1 кг ваги тіла, тобто якщо ви важите, наприклад, 60 кг, ваша добова норма складає 1,8 л.

Більшу частину добової норми необхідно випивати в першій половині дня, трохи менше – у другій. Перед сном краще обмежити себе у вживанні рідини. Особливо це стосується людей з нирковими і серцевими захворюваннями.

Пити треба рівними частинами і поступово підвищувати кількість води в день. Якщо ви до цього не випивали 2 літри, не треба в перший же день намагатися їх осилити. Починайте з малої кількості та прислухайтеся до свого організму – вам повинно бути комфортно.

Дуже важливо випити 1-2 склянки чистої води відразу після пробудження. За ніч організм зневоднюється, тому обов’язково необхідно заповнити його запаси рідини.

Кожну випиту чашку кави або міцного чаю потрібно компенсувати склянкою води.

Тепла вода швидко засвоюється, тому швидше втамовує спрагу. Холодна вода хороша як сечогінний засіб.

Дієтологи розходяться в думці, правильно, чи ні, запивати їжу водою. Деякі дотримуються думки, що це шкідливо, так як вода розбавляє шлунковий сік, необхідний для перетравлення їжі. Інші дієтологи вважають, що вода з їжею протипоказана людям зі зниженою кислотністю, а для всіх інших істотної різниці не буде.

Відносно вживання води під час тренувань. Фахівці рекомендують пити кожні 20 хвилин 150 мл води (якраз обсяг одноразових пластикових стаканчиків в кулері), якщо у вас високоінтенсивне тренування (наприклад, силові з великою вагою). Якщо цього не робити, кров буде загусати, що призведе до  більшого навантаження на серце. У всіх інших випадках, під час тренувань води можна не пити, але обов’язково випити  після.